Ben Smit 1962 001
Uitzicht van uit Meerlaan 4. In het midden achter de boom, de achterzijde van de Schoolstraat. Links de daken van de winkels van W. Schoots, (Roubos) Fr. Versteeg en G. Buis. Hier achter de dubbele rij woningen staande achter het Zijdelveld. In de volksmond sprak men over de “zwarte werf”.
No. 02
Links op de foto het “witte Huis” van de gezusters van Bunningen grenzend aan de Provinciale weg (huidige N 201 voorgrond) en de Thamerlaan (links) Vóór het vierde huis (links) reed men Thamerdal 1 binnen. De weg uiterst rechts is de Prins Bernhardlaan
No. 03
Foto is genomen vanuit de Prins Bernhardlaan, Parallel in het midden de Thamerlaan, met links de verdwenen kwekerij van Theeuwis Maaienburg. Rechts de “doorsteek” naar het Thamerdal met rechts de bakkerij van Vork. Voor de "hoge”woningen aan de Tromplaan. In het midden de Prinses Marijkelaan. (nu de Prinses Christinalaan)
No. 04
Op de voorgrond de Provinciale weg (nu N 201) met de afslag Admiraal Van Ghentlaan. V.l.n.r. het huis van tandarts Meijer, achter de kruisende Prinses Christinalaan nog net de winkels aan de Johan de Wittlaan zichtbaar en rechts daarvan de B.L.O. school van Hoofdmeester Leijtens. ( nu school “de Dolfijn”)
No. 05
Thamerdal 2. Prinses Christinalaan met rechts vooraan de Savornin Lohmanlaan. Dit straatje gaf o.a. toegang naar de “oude Gemeentewerf”. Wij kijken in de richting van het dorp en staan dus met de rug naar de winkel van Ome Jaap Pouw gekeerd.
No. 06
Winkels aan de Pr. Christinalaan in Thamerdal 2 Eerste blok links (naast Doedens) de winkel van ome Jaap Pouw (rechterzijde) Na deze winkelrij, voorbij de sloot, begon Thamerdal 3. De eerste woning was de praktijk van tandarts Witteveen (hoek Colijnlaan en Christinalaan)
No. 07
Aan het einde de “oude Thamerdijk” grenzend aan het Zijdelmeer stond het verdwenen “Thamerhuis”. Links achter liggen de eerste arken van de huidige Elzenlaan. Rechts op de foto zou niet veel later de I.B.M. verrijzen.
No. 08
Op de voorgrond het einde van het Zijdelveld met daarachter de N. 201. In het midden wordt de Thamerdijk afgegraven. Hier zou later een tennispark worden aangelegd. Links het voormalige Thamersportpark waar V.V. Uithoorn heeft gevoetbald met op de achtergrond de in aanbouw zijnde Constantijn Huygenslaan. Rechtsmidden de houten nood behuizing van de R.K. Sacramentskerk met rechts de Ruys de Beerenbroucklaan.
No. 09
Vanaf de “vuurlijn” (huidige Elzenlaan) ook wel de “zeven heuveltjes”genoemd (kijkend richting Amsterdam) is de karaktiserende toren van het I.B.M complex in aanbouw.
No. 010
Vanaf de Watsonweg, verbindings tussen N. 201 en de “vuurlijn” (links was de I.B.M. in aanbouw) zien wij het Burgmeester Koot zwembad gerealiseerd gaan worden. Op het bord staat STRIJLAND aangegeven.
No. 011
Kruising Zijdelweg en de N. 201. Links de villa van Strijland. Rechts van de Zijdelweg achter het oude spoorhuis de woningen van de Tesselschadelaan en de Constantijn Huygenslaan. Rechts van de groep bomen lag het Thamer Sportpark
No. 012
Het Burgmeester Kootzwembad in aanbouw. Links tussen de nieuwe woningen grenzend aan de Zijdelweg waren de nieuwe voetbalvelden geprojecteerd van voetbalvereniging V.D.O. Aan de Aalsmeerse zijde zou de V.V. Uithoorn gaan spelen. Het gehele complex zou de naam “Burgemeester Koot Sportpark” meekrijgen.
No. 013
Vanaf de oude spoordijk (richting de Kwakel) zien we dat het druk is in de “Sacramentskerk” de houten noodbehuizing aan de Boerlagelaan. Uiterst rechts achter de dragline wacht de oude tribune van het Thamersportpark op zijn einde. Daar weer linksachter is de "toren”van de I.B.M. te zien.
No. 014
De Alfons Ariënslaan in het nieuwe Zijdelwaard in aanleg, kijkend richting de Hollandse dijk, staande op de oude spoordijk. Uiterst links de woningen aan de Constantijn Huygenslaan met in het verlengde de Brederolaan. Rechts vooraan zou later de nieuwe R.K. kerk “de Burcht” gebouwd gaan worden. Precies op het punt waar men bezig is de Thamerdijk af te graven ligt nu de rotonde van de Potgieterlaan. Let vooral op de oude houten elektriciteitspalen die nog in gebruik waren bij de voormalige bewoners van de polder.
No. 015
Vanaf de oude spoordijk markeren de garages op de voorgrond (links) het einde van Admiraal de Ruyterlaan. Bij de T - splitsing kunnen we links de Thorbeckelaan in en rechts naar de Joh. van Oldenbarneveldlaan. Links van de sloot de “Hubertusschool” met het kenmerkende hert als windwijzer, aan de Kuyperlaan.
No. 016
Deze onderdoorgang verbond de Admiraal de Ruyterlaan met de Potgieterlaan. Het “Hol van Willem Vosmeer” onder de oude spoordijk is al lang legende geworden. Deze dijk is inmiddels een busbaan geworden en het water onderdoor grotendeels gedempt. De passage zelf is voor heel veel geld door een “heuse graffiti kunstenmaker” omgetoverd tot kunstwerk.
No. 017
Pure nostalgie. De verdwenen spoor lijnen richting Aalsmeer (links) en Amsterdam (rechts). Links op de foto de achterzijde van de woningen aan de Johan van Oldenbarneveldlaan. Rechts van de dijk de in aanbouw zijnde Constatijn Huygenslaan.
No. 018
Richting dorp. Rechts Thamerdal met de woningen aan de Adm. de Ruyterlaan Links Zijdelwaard met de in aanbouw zijnde Nic. Beetslaan. Op de achtergrond, links naast de spoorlijn, de schoorsteen van de Bacon fabriek, daarvoor is het nieuwe bedrijventerrein reeds in gebruik genomen.
No. 019
Staande op de oude achterste Thamerdijk kijkend richting Thamerhuis met links daarvan de ringsloot. De huizen rechts zijn die van de Brederolaan en geheel links is de Nic. Beetslaan in aanbouw. Rechts vooraan zou later een grote siervijver gegraven worden, recht tegenover de Hervormde kerk “de Hoeksteen”.
No. 020
Panorama op de Thamer Binnenpolder. Kenmerkend aan de horizon de machtige kerktorens van de Schans. Men is bezig met de infrastructuur van zowel Zijdelwaard als het toekomstige industriegebied. Het smalle weggetje aan de overzijde van de Thamer ringsloot kwam uit bij “de Duiker” van de Hollandsche Dijk, waar Opoe Pouw destijds woonde.

Veel gebruikte Labels

Nieuwe Content